31 October 2015

Peraduan Dumex Mamil GiveAway 2015

Sapa sini suka masuk peraduan sila angkat tangan 💃💃
.
.
Akak pun suka.. Sajala syok2 amik feeling best once diumumkan winner walaupun hadiah tu biasa2 saja pun..
.
Feel tu yg penting
.
Speechless
.
😍😍😍😍
.
Hari ini , Dumex Mamil announced akak dah menang hadiah mingguan.
.
Biasalaa..dah masuk FASA 👪 Mak anak 2 ni.. Mulala hadap benda2 macam ni.
.
Anak pula memang Peminat tegar susu mamil..  Layankan dalam keterpaksaan. Nak try switch susu pun dah reject macam2 brand.
.
.
Haila anakku Ammar Wafi 👦👦👦
.
.
Okla, dapat hadiah pun sepeket susu Step 4 yang akan diposkan kemudian oleh Pihak Penganjur.  Rezeki anakla namanya..Alhamdulillah



Kikiki.. Dah lewat .. Selamat malam semua
☁ 👋🚀 ☁☁
      ✨ BYEBYE*
☁ ✨ 🎈
  ✨ ☁
 ✨
 ✨
🌾✨💨 🏃 🏠🏢

21 August 2015

Cuti Bersalin


Hari ini dah 10 HARI berakhir cuti bersalin 3 bulan..

Tapi aku sambung cuti lagi 22 hari (cuti jaga anak) sebab kebetulan baru minggu lepas mak operate mata disebabkan cataract aka selaput mata yang kebiasaannya dialami oleh orang tua apabila usia meningkat. 



Seronok dan rasa bahgia sebab berat badan banyak turun. Jom intai berat sebelum ini.

Berat masa booking ( buka buku merah ) : 63.5 kg

Berat masa TERM ( 39-40 w ): 73.5kg

Berat selepas 3 bulan : 55.5 kg

Jumlah penurunan :     18 kg

Walaupun masih belum mencapai target berat ideal, tapi sedikit sebanyak penurunan berat badan ini cukup buat aku happy.

Apa yang membantu aku turunkan berat ?
1) Breastfeeding & Pumping 

Betul, siapa nak kurus, Silalah nyusu bayi anda. Bohong kalau perjalanan nyusukan anak adalah Suweeet sokmo. Apa yang aku tak alami ? 
  • baby tak pandai latch
  • latch tak betul
  • berdarah2
  • nangis sebab nipple crack sampai 2-3 krim husband belikan
  • baby refuse direct feeding
  • baby confuse nipple
  • baby refuse EBM

In the end, after 3 months confinement period total EBM collected 1500++ oz. Alhamdulillah

2) Set berpantang yang selamat

Set berpantang juga penting ya. Set yang aku guna sangat complete. Memang puas hati. Antara kandungannya
1. Teh herba (MAL 11030061T)
2. Herba Lepas Bersalin 1 (MAL20020779T)
3. Herba Lepas Bersalin 2 (MAL20021282T)
4.  Herba Pembersih Wanita
5.  Herba Mandian
6.  Campuran Penghangat Badan (Param)  – Sachet Hijau
7.  Campuran Penenang (Pilis) – Sachet Silver
8.  Campuran Peramping Perut (Tapel) – Sachet Kuning
9.  Minyak Urut Herba
10.  Minyak bayi

  1. FREE Bengkung yang bernilai RM50
  2. Carta &  Cara Penggunaan setiap items sepanjang 44 hari berpantang.  (Siap carta berjadual supaya kita tak teragak-agak, bila nak guna.. dan cara penyediaan lengkap setiap item.)
Yup, aku sanggup jadi ahli supaya dapat beli harga murah..Hehehe..tak rugi pun. Siapa nak beli meh wassap jer 019-411 0957 .

Yang paling aku suka herba mandian. Sebijik mcam daun-daun mandian yang mak carikan. Segar sahaja. Even lepas cser pun ok jer mandi.

Setiap kesan berbeza mengikut individu ya. Kalau dah pantang nampak semua balun, tak menjadi jugak. Eh..aku pun macam tu kadang2..Ampun..hihi

Jom belanja gambar masa gemuks tahap MAX n after 3 months.

Pada yang menyampah baca post ini, sila Pejam mata. Tak elok buruk sangka dengan orang.






21 July 2015

Berbuka Puasa Di Alor Star

 Ahaaa.. Walaupun ni dah hari raya ke 5, rasa nak post juga tentang iftar di Kedah. Al maklumla dah penat berpantang, nak jugak merasa makanan best2.

Kali ni berbuka di Nasi Lemak Royale, Pantai Johor. Bertolak dari Perlis kul 6ptg++ , elok2 sampai ja dah pukul 7pm. Elok sangatla dah nak dekat2 berbuka.

Sapa yg taktau, nama kedai ni nasi lemak, tp jgn duk bayang nasi lemak putih, sambal bilis bagai tu ya.. ni ala nasi kandar. Nasi pun kaler kuning.

.
.
.
Tengokla betapa ramainya dok beratur . Ni bukan time nak berbuka ja tau. Hari2 kena beratur. Tu petanda kedai sedap ( tekak aku la ) ..




Husband beratur giliran ke 30. Hameekk kawww. Org dah azan maghrib pun masih ada 3org lagi kat depan

..

Nasi aku harusla kuah banjir..Dahlama kot xmkan kuah banjir / gulai / kari since preggy sbb tekak meloya. Pembawakan budak.

...

Aku pilih ayam goreng, kobis, sotong , hubby cuma amik ayam goreng ja. Air pulak kena order dlm jug ja sbb dh dekat time berbuka. Air teh ais ( separuh ). Total RM15. Murahla kot bg aku.

Lepas berbuka kami g solat kat airport dah 1 jalan je then bergegas shopping baju raya husband n anak. Baju raya aku beli online je since 5 bln lepas ( masa tgh preggy ).

Penat bertawaf, kami terjah satu kedai lagi utk supper. Okeyy..ranap diet aku masa pantang hari tu.

Ni roti doll okey.. Famous kat Kedah ni. Kat bwh telur tu roti canai , di banjirkan dan letak telur goyang satu.. Lazaaaattt yang amat.

First time try, nanti boleh datang lagi. Lokasi , Faroq Roti Doll , Jln Hutan Kampung



Sampai jumpa lagi...daaa

21 May 2015

Kelahiran Yang Dinanti

13 Mei 2015 bersamaan 
24 Rejab 1436H 

637pm lahirlah seorang puteri genap kandungan 40 minggu + 1 day

Berpantang adalah perkara paling tak best dan arini baru hari ke 9. Uhuuuu

Tepat hari ke-7 kelahiran, akikah dan bercukur dah selamat diadakan . Jeles betul bila mak cakap kali ni masakan kambing dari caterer sangat sedap . Harga kambing sahaja RM 850, Upah memasak RM150 .

Sama seperti previous pregnancy, kali ni bersalin pun di private, Kedah. Mmgla teringin anak2 lahir di Perlis mcm maknya okey.. tapi tak sanggup rasanya nk melahirkan di HTF. Bukan sbb tiada kepakaran, tapi wad antenatal / postnatal di Tingkat 1 dah penuh siap extension bed lagi. Lagi pula husband punya company mmg cover bil utk bersalin ( unlimited ) di private jadi klu dah ada kelebihan, kenapa tak guna.. kan ??

Apa yg penting dua2 selamat. Kos bersalin di private kali ni mmg buat kami laki bini ternganga. 12k tau.. 3 x ganda dr 1st pregnancy dulu. uhuhu.. padahal prosedur 97 % sama je. Mungkin effect GST juga. Naseb xguna duit sendiri..klu tak ..nanges juga.

Semoga Aisya Saffiya menjadi anak yang solehah



We love u Aisya

From Ayah, Ummi dan Ammar Wafi

09 May 2015

Aksesori Bilik Air

Masih belum habis nampaknya update pasal rumah yang tak seberapa.

Hari ni nak share tentang aksesori bilik air yg budget sahaja tapi penting kot untuk pelengkap  

1) Cermin muka   RM25

2) Glass shelf       RM25


  


Ni pulak extendable bathroom shelf. 



Harga before promosi RM79, kalau guna member punya point dapatla RM39.90.

Yang penting, tak perlu nak drill bagai nak pasang benda alah ni. Cuma hubby sedikit pening nak follow gambarajah sahaja di belakang kotak masa nak pasang. Mujur akhirnya berjaya. Hehe.Tenkiu encik suami :-)





03 May 2015

Masuk Rumah Baru

Semalam adalah hari pertama kami sekeluarga bermalam di rumah baru. Agak berdebar-debar juga dan sempena hari yg istimewa ini kami buat majlis kenduri kesyukuran secara kecil-kecilan dan menjemput 20 pelajar Maahad Tahfiz Al- Barakah , Santan Perlis untuk bacaan yassin .


Majlis bacaan yassin bermula pada pukul 9pg turut disertai jiran sebelah rumah.


Selesai bacaan yassin, kami turut menyediakan minum pagi untuk mereka . Kawan dan staff klinik dan jiran terdekat turut dijemput .

Menu minum pagi :
Nasi lemak
Bilis goreng
Telur rebus
Timun
Sambal asing
Ayam berempah

Bihun goreng biasa
Bihun goreng singapore

Nescafe Susu
Teh o
Kuih muih

Aiskrim kon



Seronok dan penat sebab sekarang pun mak buyung ni dah sarat 38mggu ++. Hanya menunggu hari shj.



Semoga kegembiraan kami dan sedekah yg tidak seberapa ini diterima Allah.

21 April 2015

Wardrobe untuk Master bedroom


Yeayy.. Hari ni dah approach 37w . Alhamdulillah

Terpaksa ambil day off lagi hari ni sebab ada tukang nak datang pasang wardrobe. Disebabkan kepala baby dah engaged..Maka jalan pun dah rupa macam penguin rasanya..hohoho. Terasa sangat kepala baby menekan tulang pelvis. Nak angkat kaki tinggi pun dah tak termampu rasanya. Walaupun begitu ku gagahkan jua drive dr Kuala Perlis-Arau

Seusai solat subuh, terus kejut mak untuk solat. Then keluar beli nasi lemak 3 bungkus untuk aku, mak n adik. Lapaq kott..

Nasi lemak kuah asing extra plus susu segar...Nyum2


Lepas bekfas buat lempeng pulak untuk si anak. Nasi2 beliau reject. Nak roti, pizza ja.. Selera Mat salleh betuiila. Seingat aku masa preggy dulu Ummi dia ni asek balun masakan pedas plus sambal belacan je. Heran betuii. 


Okla, berbalik pd wardrobe tadi, Punctual betul deme ni. Janji kul 1040am, 1020 am dah sampai. Terkejar-kejar den drive sebab diorang dah tunggu di Arau. Mujur sampai sebelum 1040am. Tak sempat den nak renew insurans keta dulu.

Jom layan gambar skitt




Harga almari utk 12ft1/2 RM 5400. 

Kira agak murahla juga cmpare to kedai2 lain yg sempat survey. Ada yg letak 7k untuk saiz yg sama


Langsir

Apalah erti rumah jika tiada langsir. Diibaratkan seperti wayang free untuk orang luar terutama waktu malam.

Penat juga bab memilih langsir ni. Disebabkan masa pilih langsir tu pun di trimester ke3 mengandung jadi tak mampu den nak survey banyak-banyak kedai apatah lagi syurga langsir di Nilai. 

Sempat survey 4 kedai je:

  • Nagoya Jitra
  • Kedai Langsir K.Ina di Kedai MARA
  • Hani Decor
  • Ayu Ria Kedai Kain

Antara keempat-empat tu hanya berkenan dengan Kedai Ayu Ria . Tu pun harga pasang rod lebih murah bg sekaki. Walaupun tak banyak stok dan pilihan, at least adala langsir yang boleh tangkap muat. Takpe, tahun2 akan datang kalau dah bosan kasi tukar. Tu pun day curtain xpasang lagi pun sebab tak berkenan langsung. Nanti-nanti jelah..
Lagipun rumah kan dah tinted, xeffect sgt klu xde day curtain.



Padah rumah banyak sangat tingkap dan sliding door maka kos langsir pun berganda-ganda. Amekk kaww.

Tu pun dah berhabis RM 5300 setakat ni. Guna duit siapa ekk?? Tq en husband. I lap u lahh..Hehehe

28 March 2015

Sesi Mengecat Bersama Momento

Wallpaper or Cat Momento ??

Tahniah untuk Nippon sebab berjaya meracun aku supaya membeli Cat Momento untuk rumah baru kami. Gigih tau tonton utube smata2 nk cari idea color n design yg sesuai.

Hihi..

Hasilnya.. memang kena try n adjust

Kebetulan harga untuk sebelum GST ni ada promotion RM108/tin 1liter je tau plus undercoat n tools.

Kata tokey kedai cat tu.. normal price RM155. So agak bernasib baik juga bleh dapat harga ni.

Ruang yg dipilih utk cat momento 3 wall shj.
1st n 2nd di ruang tamu
3rd harusla di master bedroom

Ruang lain pilih color white /  grey / white whale/ pretty box dr jenama Nippon n smartpaint shj

Cat sendiri ker ?? Of course la tidak.. upah je. Takkanla mak buyung yg dah 33wk ni nk mengecat dik oii. Siap duit ja.

Jom intai sikit hasil momento akhirnya setelah 2-3 kali aku suh tukang cat tu cat balik bila hasil nampak kurang sekata. Maklumla cat ni sensitif plus agak baru. Bukan senang nak apply. Tukang cat pun tak biasa sangat guna momento. Hasil mmg sgt individualised.


Ruang Tamu

Ruang Tamu

Ruang Makan

Master Bedroom

Ruang Makan

Master Bedroom

Hasilnya memang kena dengan citarasa aku. Master bedroom tu warna purple sebenarnya tapi sebab lightning effect nampak macam pink pulok dalam gambar. 
Best2. Kos upah cat seluruh rumah bahagian dalam sekali siling, tangga, semuanya RM1100. Kalau tak melibatkan cat momento RM800 dah boleh dapat sebenarnya. 

Ada gak jiran ( lelaki okeh ) terdekat datang jenguk2 rumah dr luar selepas selesai cat semua. 

Jiran : Ni wallpaper sticker ke?
Me : Takla, ni cat Nippon Momento
Jiran : OoOoOo ( sambil terlopong ) ..kekeke

Dah habis cat bolehla cuci + menyamak rumah pulak pasni. Yeayyyyyyyy :)



24 March 2015

Awning Car Porch & Belakang Rumah

Niat di hati nak sangat bahagian porch kereta tu pakai slab macam dalam gambar di bawah ni. Kebetulan design rumah hampir sama. Bila mintak quotation dari kontraktor, diberinya RM 37k.. Perghhh.. lupakan jela.



Macam biasa, walaupun dah tahu hasil kerja dan harga dari yang buat grill sebelum ni agak berbaloi, nak juga tanya sebut harga dari kedai grill yang berdekatan Arau juga

Beza banyak juga, lebih RM600 beza untuk awning belakang sahaja. Ok, nampaknya memang jodoh aku lagi dengan tokey besi dari Kuala Perlis lagi.

Sebelum

Selepas
( Abaikan tong-tong cat yang bersepah di situ, al maklum baru sudah cat rumah )

Selepas


Ok..cukuplah setakat ni.

Buat apa yang termampu sahaja

Total kos awning depan belakang + 7 Tiang stainless steel : RM 10 k


Luas depan : 570kps
Luas belakang : 180 kps




Tinted rumah & Grill

Perlu ke tak sebenarnya tinted rumah? Tanya la diri sendiri sama ada kehendak / keperluan.

Bagi aku, ianya keperluan. sebab cermin sliding door n semua tingkap semua orang luar boleh nampak ok. Takkan nak duduk dalam rumah siang hari pun nak bertudung / tutup aurat bagai sebab orang luar boleh nampak kot yang duduk dalam rumah..

Kalau malam xpela boleh tutup pakai langsir, siang hari takkan nak jatuhkan langsir juga ? Rimas tau. at least nak gak selak2 langsir nanti

Setelah disurvey 2 kedai area Seriab, Kangar. akhirnya aku choose kedai yg bagi sebut harga lebih murah.

Jumlah tingkap : 15
Jumlah Sliding door : 4
Pintu masuk : 1

Quotation dr kedai A: RM 2400
Quotation dr kedai B : RM 1600

Color : Green/Silver

(dari luar nampak green, dr dalam nampak silver2 gitu )


Yang penting , kita boleh nampak orang kat luar rumah tapi orang luar tak nampak kita plus UV filter juga.

Ni view dari luar..


Ni pula view dari dalam




Dah siap bertinted, harus proceed dengan grill rumah pulak untuk keselamatan.

Aku malas nak design bunga-bungaan atau wrought iron. Tengok jela jumlah tingkap dan sliding door rumah aku. Jenuh nak berhabis nak pilih yang mahal-mahal. Banyak lagi duit nak pakai ni. 

Tapi yang bagusnya si tukang besi ni semua grill dia guna besi yang diameter tebal kalau nak dibandingkan dengan rumah jiran yang design yang sama. Ada la besar jari je saiz besinya. Macam tak confident je tengok.

P/S: Tak tiru jiran ok, memang dari dulu aku minat design simple macam tu je.

Selain tempah grill, untuk pintu dapur, aku tambah lagi selapis pintu stainless steel. Biar kalis tempias hujan, pintu kayu dapur tu tahan lama sikit. Tak payah buat awning dah bahagian pintu dapur. Ada awning pun kalau nak tempias hujan, reput juga.





Kos grill : RM 6130
Kos pintu stainless steel : RM 1300

Tapi macam biasa, mintak diskaun skit tokey tu kurangkan skit

Renovation Rumah Kami

Hari ini agak free. Ambil day off sebab nak monitor bibik ( pay pershift ) cuci rumah sebelum angkut segala perabut masuk.

Maid ni just amik 5jam pershift, bayaran RM60.
Kerja 8am-1pm.
Sambil2 tengok dia mencuci, aku berblog sambil dengar radio..layannnn





Sekadar coretan perjalanan progress renovation satu persatu sejak dapat kunci rumah

1) Report segala defect sambil follow up progress

2) Extend dapur seperti post sebelum ni. Kos RM 34k

3) Pasang tinted rumah. Advisable sebelum pasang grill rumah tau.

Jumlah tingkap : 15
Jumlah Sliding door : 4
Pintu masuk : 1

Quotation dr kedai A: RM 2400
Quotation dr kedai B : RM 1600

Haruslah pilih yg lagi murah kan..3ply..color green/silver. 

Owh sejukkknya terasa selepas pasang tinted. Boleh reduce power consumption dek pasang aircond / kipas. 

4) Daftar dengan TNB untuk masuk meter eletrik. Yang ni pemaju dah done part dia cuma aku kena pergi sendiri bayar deposit buka akaun. Yang part ni aku skip, mintak ja tolong orang yang wiring whole rumah ( yang aku percaya la ) pergi tolong daftar since nanti dia nak upgrade meter dari single phase ke 3 phase.

Bagi kedai dan pejabat, kebiasaannya dibekalkan dengan pendawaian 3-phase memandangkan banyak tenaga elektrik yang diperlukan.Pendawaian 3-phase akan membekalkan tenaga letrik yang mencukupi dan seimbang sekiranya pengguna menggunakan tenaga elektrik yang banyak seperti air-cond, pam bermotor untuk kolam renang dan sebagainya. Ianya lebih menjimatkan berbanding single-phase tetapi untuk menukar pendawaian single-phase kepada 3-phase memerlukan belanja yang besar kerana sistem pendawaian di rumah/premis perlu ditukar. 

Total kos : 
Daftar TNB : RM 1060
Wiring ( concealed ) : RM 7k

Mahal kan..setiap bilik wajib ada 3 soket min, point aircond, point water heater , 2db kat bwh utk 3 phase , suis lampu auto luar rumah, point utk water pump, wiring car porch etc. so nanti tak payah nak tebuk2 dinding lagi. Dah cukup banyak dah point yang sedia ada

Yang dipilih wat wiring ni orangnya jujur, kerja hospital juga jadi dia datang wat time dia cuti / weekend saja. Memang berbulan2 masa diambil. Asalkan boleh dipercayai, ada lesen / memang ada background nak wat wiring. Aku tak kisah pun lambat. Bukan nak masuk rumah rushing pun.

5) Pasang grill & pasang pintu stainless steel di dapur. 

Total grill :                            RM 6000
Pintu stainless steel :             RM 1300

6) Pasang awning depan / belakang rumah

Total kos : RM10 k

7) Beli lampu / kipas 

Kos : RM 3k ++

8) Pasang alarm . Sila rujuk post sebelum ni


9) Cat rumah . 1 st step  cat dalam sahaja

Upah : RM 800 ( Untuk semi D 2 tingkat )
Upah cat momento 3 feature wall : to be updated
Kos beli cat etc : RM 1k++

Aku pilih cat momento, cat nippon satin glo n smart paint vinyl glo

9) Dah siap cat masa untuk mencuci rumah. Lalala..pas ni boleh tempah langsir pulok.

Quotation yg diberi RM 5351 termasuk semua upah / kain / pasang rod / rail double utk bilik







Panduan Selepas Dapat Kunci Rumah


Aura rumah baru masih terasa walaupun sebenarnya dah dapat kunci dari Januari 2014 tapi sampai sekarang belum rasmi masuk rumah. Renovate sikit2..so lambatla.

Hari ni saja nak share panduan dari perkongsian yg lebih berpengalaman

1) Masuk rumah dengan lafaz bismillah


                                                        السَّلَامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِيْنَ

2) Try semua kunci rumah yang diberi pemaju. Pastikan takde yang sangkut / takde kunci. Kalau ada defect sila catat pada borang aduan defect yang dibekalkan pemaju

3) Tips seterusnya adalah mengunci rumah anda, pagar, tingkap, tingkap toilet, sliding door pintu dan segalanya yang memungkinkan access mudah keluar masuk rumah oleh pencuri kabel letrik selepas anda explore rumah baru anda.

4) Apabila meter letrik dan meter air dah dipasang dan rumah telah mempunyai bekalan air serta bekalan elektrik. Sila pastikan pili air di rumah anda mengalirkan air dengan sempurna.

5) Pergi ke rumah dan duduk di dalam rumah baru anda di saat hujan sedang turun dengan lebatnya. Pastikan takde sambungan atap atau atap yang bocor dan mengalirkan air. 

6) Sila goyang-goyangkan pemegang tangga rumah anda, pastikan ia kukuh. kadang-kadang ada yang longgar dan bergoyang-goyang.

7) Sila periksa semua tiles / dinding / siling supaya bebas dari sebarang rekahan. 

8) Bilik air tingkat atas tidak bocor. Hehe. Caranya, ambil binding tape, sealkan sepenuhnya lubang aliran air keluar. Penuhkan bilik air dengan air buat ala2 kolam gitu. Biarkan seminggu

9) Pastikan meter air berkunci ok

Ok selepas proses menyiasat rumah dengan  tips di atas selesai barulah anda boleh merenovate dengan jayanya.

10 March 2015

Alarm System

Lately banyak kes pecah masuk rumah di Perlis tapi taklah dengar sampai berparang2 atau cederakan tuan rumah. Risau juga dengan situasi tu. Nauzubillah. Sebelum masuk rumah,better pasang at least alarm system. Kalau mampu pasang CCTV juga.

Tapi apa2 pun yg penting doa dan tawakal pd Allah kerana Dia lah sebaik2 penjaga.

Berbalik pd topik, aku sempat survey 2 tempat utk alarm.

Berikut adalah 2 quotation yg aku dapat



A:
 Life 8zones alarm panel complete with :
12transformer -1 unit
7AH battery
Strobe light -1 unit
External siren - 1 unit
Internal siren - 1 unit
Paradox infrared - 2 unit ( utk siling )
Remote control 3 unit
Keypad 2 unit

RM4300 untuk

Jumlah sliding door n pintu: 6
Jumlah tingkap termasuk tingkap toilet : 15

B: Bumiputera
Untuk brg yg hmpir sama tapi masih kurang dr si A dr segi jumlah sensor n vibrator yg dipasang tapi hrga yg diberi RM6380

Perghhhh.. pengsan dgr hrga si B ni. Nak tak nak mmg amik dr si A la.


C:

Mintak quotation dr syrkt bumiputera juga. Punyalah lembab nk bg quotation. Suh pm inbox fb la.. suh tinggal emel n hp la. Last2 habuk pun tarak walaupun sebulan lebih . Goodbye jela. Harap gah je kt fb page wall.
kedai**tB

Setakat sekarang puas hati dengan after sales service si A ni.

Keselamatan keluarga jgn berkira sangat.
Baik pasang sebelum masuk umah sbb nnt wiring concealed. Habis rosak cat, dinding kalau dah duduk baru terhegeh-hegeh nk pasang.

Alarm : CHECKED


Ok. boleh tidur dgn lena

See ya

01 March 2015

DIY MAP Rumah

Semalam teruja lebih utk buat map standby utk kad jemputan ke rumah baru kiv untuk bulan 5 nanti.

Aku bukanlah pakar photoshop / hi tech guna software / graphic designer

Masa ni lah peranan en google diperlukan. Pelbagai blog yg bg tutorial utk buat DIY map antaranya guna microsoft visio / photoshop / photoscape etc

Antara 3 ni. of cos aku familiar dengan photoscape. Tapi photoscape kena gabung dgn microsoft word n paint juga..

Sesiapa nk full tutorial leh rujuk di blog ni
. Sangat mudah difahami.

Klik sini utk full tutorial bergambar::

Tutorial Kad Kahwin

Hasilnya. Ni map yg aku hasilkan. Map je lah dulu. Tu pun lawan berebut dgn si kecik yg dok kaco umminyer. Hihi. Full map maafla terpaksa censoredkan sbb sekarang ni banyak penjenayah siber / penyamun yg salah guna maklumat privasi. Karang xpasal2 jd aim plak


19 February 2015

Cuti CNY

Selamat Tahun Baru Cina pd yg meraikan..

Hari ni n esok cuti. Kebetulan hubby pun balik , jadi dok fikir2 menu apa yg sesuai utk lunch merangkap dinner. Tak kuasa nak masak lain2. 


Last2.. menu nasi ayam yg menjadi pilihan.


Kalau nak ikutkan mcm2 version resepi nasi ayam ni. Nampak je sejenis tp sebenarnya leceh jugak nk masak sbb byk bahan2.





Nasi
B.putih
B.merah
B.besar
3 sekawan
Marjerin 
Daun pandan
Serbuk kunyit
Halia

Sos
Cili padi / cabai besar
Bawang2 
Halia
Cuka
Sos
Garam gula
Air rebusan ayam

Sos kicap
Kicap manis / masin /pekat
Sos tiram
Madu
Air rebusan ayam

Sup ?? Pandai2 la wat

Cara-cara nak buat tak perlu lah update kat sini. Macam ni je catatan buku masakan aku dari dulu. Cukup ada bahan2 then pandai2 la campak2. Lagipun letih otak nk baca instructions bagai. Hehe.

Yang penting ni resepi yg memang kena taste aku setelah digodek2 blog ni sikiit..blog sana sikit
Makan 2 pinggan pun xcukup..Heee.


Ps: Resepi di atas bukan tujuan utk mengajar masak cuma utk my reference kot2 terlupa bahan2 sbb 'rajin' masak sgt kan...Heheee


















17 February 2015

Cucur Kucai n Sos Homemade

Balik keja terliur pulak bila buka facebook kwn ternampak gambar cucur kucai

Ishhh.. memang tak boleh jadi.. terliur mak buyung ni haa

Godek2 resepi sos dr member..terus kerah adik g beli daun kucai n tepung gandum

heee..

Macam biasa. Ammar Wafi mmg syiokk tolong ummi dia masak2 ni.

Ummi pun mmg nak train bg dia pandai masak. Esok-esok malas masak bleh request anak masak. Perghh.. niat dah xbetul tu.. haha


Kemain sonok dia guna alat ala2 turbo chopper tapi versi murah

video

CUCUR

2cwn tepung gandum
2 sudu tepung beras ( nak kasi garing luar )
Kucai
Tauge
Telur
Garam 
Gula
Serbuk kunyit

SOS
Cili kering
Bwg putih
Cuka
Gula ( Pasir / Melaka )
Garam gula

Taraaa
.
.
.
.
.
.
Mak buyung pun melahap tak ingat dunia

:))




29 January 2015

Dapur Part 1

Dapur original yang pemaju siapkan memang sangat kecik. Boleh tengok sendiri keluasan asal


Bayangkan kalau pakai kitchen kabinet lepas ni mesti sorang je muat nak lalu. Kalau nak kenduri macam mana ? Sebenarnya dah gi intai umah jiran yang dah siap pasang kabinet. Memang terasa makin sempit lepas pasang kabinet. Pendek kata saiz daput tak selari dengan rumah

Oleh sebab itu perkara pertama yang dibuat lepas dapat kunci n report kerosakan yang patut pada pemaju. Terus cari kontraktor untuk extend dapur dan gantikan pagar dawai hijau kepada tembok bata 5 kaki tinggi.

Selepas survey dari kawan2..akhirnya setuju untuk pilih Ah Chai untuk renovate

Dapur asal Bentuk L.. Saiz lebih kurang macam dalam gambar
Yang berwarna putih adalah tambahan


Harga untuk renovation menelan belanja 37k juga ALL in termasuk tembok 5kaki tinggi sepanjang 35 kaki

Ah Chai janji sebulan , sebulan jugala dia wat keja. Hasil memamg no doubt kemas dan puas hati. 

Ni gambar selepas tambahan
Sila abaikan sampah sarap 








Siap ja projek ni..Terus diam2 sampaila berbulan-bulan. Yelah nak kumpul duit dulu untuk buat yang lain-lain. Kami tak buat loan untuk renovate rumah. Jadi ada yang lebihan gaji bulanan himpun untuk beli barang sikit-sikit.

Okla, setakat ni saja untuk 1st part Dapur.



28 January 2015

Rumahku SyurgaKu



Hari ini adalah hari berblog okes. Mood tengah rajin sambil suap anak sambil mengadap laptop dah dah berusia 5 tahun rasanya. Eh lupa plak usia latop DELL aku ni. Yang penting , beli masa PC fair masa masih HO dulu sekitar 2009-2010. Sambil jeling last entry kawan2 ada yang dah lama tak update jugak rupanya. Wee..



So nak update skit tentang rumah baru..actually tak la baru sangat pun. Dah kira basi jugakla sebab dapat kunci Februari 2014 lagi tapi masih tak masuk2 lagi..

Jom Zoom skit rumah kami




Ini jer mampu beli. Ambil full loan gomen UD 44 then terpaksa top up lagi sbab harga rumah Perlis mahal seyh. Tapi dek kerana dah jatuh hati dengan rumah ini terus bincang2 dengan suami n cancel booking umah double storey di Tmn Gemilang , Jitra.

PIKIR PUNYA PIKIR BALIK naseb baekla tak jadi beli umah kat Jitra sana, kalau tak jenuhla aku nak hadap ulang alik K.Perlis - Jitra semasa nak renovate n masa kerja nanti. Lokasi ni pun senang kot2 la hubby dapat transfer, terus je masuk highway ke tempat kerja. 

Ada orang tanya kenapa tak beli je umah kat Kangar or dekat hospital? Senang jerr.. Aku tak suka suasana Kangar. Kat sini rasa lebih tenang. Nak2 pulak Arau ni bandar Diraja ok, Uitm adoo..Unimap Main Campus Adoo.. Cmart Ado.. Kolej mAtrikulasi ada..Ok wut.. Dah confirm2 harga tanah di Arau bakal bertambah mahal. Yang penting jiran sebelah kiri kanan Muslim Melayu . Lot Non Bumi pun xde yang bela anjing. Tak la rasa tak selesa. 

Ada masa nanti akan ku update lagi kerja renovation n kos2 berkaitan agar dapat dijadikan rujukan buat diri sendiri kelak.

Bye

Entry Pertama Di Usia 30an

Wohooo..
Hari ni dah hampir penghujung Januari 2015 baru nak hapdate blog yang bersawang tahap gaban ni. Adoilaa... Serius malas . Almaklumla anak pun dah nak masuk 2.. Sibuk la tu kononnya.

Takpela..Biar lambat asal selamat kan.
Tujuan berblog ni bukan nak ikut trend tapi just nak mencoretkan apa2 yang terbuku di hati / peristiwa yang dirasakan penting dalam hidup. Mana tahu esok2 bleh review balik pastu mesti tergelak2 baca sambil soal balik diri sendiri.. ''Eh.. aku ke yang tulis semua ni ??''

Now.. as a preggy mom ( 25 week ++ ) kaki dah start bengkak2. Anak 1st pun dah nak masuk 4thn bulan 6 ni .Due date insya Allah 12 MAY 2015. Doakan selamat semuanya .

Walaupun dah pergi details scan dekat INS, Alor Setar, gender baby tak dapat ditentukan lagi. Tak kisahla. Surprise pun best jugak walaupun encik husben tu mengharapkan gugurl. Tapi mak dah pesan awal2 jangan mengharap sangat apa2 pun, takut bila keluar jantina lain tp berperangai macam sifat yg berlaiana jantina pulak. Nauzubillah.

So.. wish me n my family full of happiness for this year

Murah rezeki
Suami dapat naik pangkat lagi n dapat transfer ke bahagian yg dihajatkan
Mak diberi kesihatan yang baik dan dipanjangkan umur
Anak-anak yang sentiasa menyenangkan hati